Dieta ketogeniczna

Są 4 kategorie pokarmów z których organizm człowieka może czerpać energię i składniki odżywcze:

  1. węglowodany
  2. tłuszcze
  3. białka
  4. ketony

Nasi przodkowie spędzali większość życia odżywiając się ketonami, węglowodany były trudno przyswajalne (bardziej dzikie zboża), cukry były sezonowe (owoce) a białka dostępne w takich ilościach w jakich każdy był sam je sobie wytworzyć (hodowla). W naszych czasach w ogóle nie używamy ketonów co prowadzi do swego rodzaju zagłodzenia organizmu.

Nasze organizmy przebywają niejako w ciągłym stanie przełomu lata i jesieni. Każdy rodzaj pokarmu jest dostępny w każdych ilościach. Nie występują okresy w których nie jemy nic lub jemy tylko te pokarmy, które są dostępne zimą i wiosną.

{Datowanie pojawienia się poszczególnych metod konserwacji żywności: weki, suszenie mięsa, suszenie owoców, sery, przechowywanie zboża}

Mechanizm składowania tłuszczu wygląda tak:
Tłuszcz w ciele bierze się z łatwo przyswajalnych węglowodanów (zboża, kasze, ziemniaki, fasola). Najgorszy z węglowodanów to pszenica. Pszenica powoduje większy wyrzut insuliny niż cukier.
Insulina jest pożyteczna – transportuje cukier, witaminy, minerały itd. do wszystkich komórek. Komórki nie mają zapasowych magazynów – kiedy się napełnią blokują insulinę a wraz z nią wszelkie składniki odżywcze. Od tego momentu cały cukier magazynowany jest w tłuszczu. Ten mechanizm był pożyteczny ponieważ dostęp do węglowodanów mieliśmy tylko jesienią.

Problem w tym, że komórki nie otwierają się na insulinę zaraz po tym jak zużyją swoją energię. Są raczej nastawione na chwilowe przegłodzenie się tylko po to żeby zgromadzić jak najwięcej tłuszczu w okresie dobrobytu. Niestety nasz dobrobyt trwa okrągły rok.
Twój głód bierze się z tego, że komórki nie dostają cukru – mimo, że we krwi masz go mnóstwo.
Musisz zrezygnować z węglowodanów bo jeśli nie to otyłość będzie twoim najmniejszym problemem. Grozi Ci cukrzyca i choroby serca. Stawy z kolei potrzebują tłuszczu.

Co robić?

Rezygnacja z pszenicy to plan minimum. Rezygnacja z łatwo przyswajalnych węglowodanów to podstawa (zboża, kasze, ziemniaki). Cukier to następny krok.   Dobra wiadomość jest taka, że kiedy przestaje się jeść węglowodany to przestaje się ich też pragnąć.

Przeszkody na drodze do przestawienia się na prawidłową dietę:

  1. węglowodany są bardzo łatwo dostępne
  2. węglowodany wywołują bardzo silne uczucie głodu gdy kończy się energia przez nie dostarczona {być może dlatego, że organizm stara się zgromadzić jak najwięcej zapasów w bogatych w węglowodany miesiącach}
  3. węglowodany nie są już sezonowe {aczkolwiek przechowywanie zbóż i owoców to dosyć stary wynalazek – jak stary?}
  4. dietetycy wydają się nie wiedzieć nic o ketonach

Dzienne zapotrzebowanie na kalorie wynosi średnio 3000 kcal. W ciele nie-otyłego mężczyzny znajduje się tłuszcz, który jest wart 70 000 kcal.
[źródło: https://www.quora.com/How-many-calories-are-there-in-the-average-human-body]

Indeks glukemiczny

Indeks glikemiczny

Dyskusje:

https://www.reddit.com/r/keto/

Przepisy:

https://www.fatsecret.pl/kalorie-warto%C5%9Bci%C2%A0od%C5%BCywcze/

https://www.dietdoctor.com/low-carb/foods

Składniki odżywcze w pożywieniu:

http://www.foodnutritiontable.com/

Keto dla diabetyków:

https://www.dietdoctor.com/low-carb/with-diabetes-medications

Opublikuj komentarz